Tuesday, 18 July 2017

July '17

assalamualaikum,

my interest to write is starting to fade away hahaha too many to update but just cant find the right time to sit down and spend sometime on this. tp lepas tu menyesal sebab tak tulis kat sini cz for sure ak akan lupa certain details of the story and nanti tak dapat nak syok sendiri ingat cerita lama hahaha

i actually have another draft that is not complete yet and have no idea how to continue it. it was about the trip when few of my friends came to sabah for the first time. took them around kk and kundasang, the draft contained soooo many pictures sebab tak tahu nak tulis ape *tepukdahi*. so here i am typing another one.

While some of my friends has also started to write, i enjoyed reading each of them sebab suka baca stuffs yang diorang tak dapat nak kongsi in verbal. ada yang jauh berkongsi pengalaman, ada juga yang dekat berkongsi tentang perasaan. i prefer reading those tho daripada benda2 mengarut dekat muka buku.

I found myself lebih suka menyendiri sejak beberapa tahun ni, but not 24 hours of course,  2/3 of the day, i rather spending it alone. other than classes, i prefer to lie on bed, play with my phone (youtube mostly) or tengok drama. instead of doing productive things ataupun plan masa depan. hahahaha kita ikut je flow hidup tengok ending kat mana nanti :D the fact that im actually entering adult phase is so hard to accept, sometimes i just wish things just stop progressing and let me live the moment, tapi mustahil la kann ? 






I am in the 5th week of my internship period. 5 more weeks left hehehe, things are quite good walaupun i dont get to apply as much as I learnt throughout the 3 years, but learning new things and other skills pun dah cukup bagus dah bagi aku.  and the environment is good too. eventhough ada yang miang-miang berbulu, dah kahwin tapi kacau orang gaya orang bujang, tapi still acceptable. the key is just to blend in and pandai2 jaga diri hahaha. lagi2 perempuan yang masuk bidang safety ni, kena tegas, kalau tak suka, terus terang bagitau tak suka, x boleh layan sangat. most of the workers lelaki, so faham-faham la.

and im going to southkorea sooooon, still cant believe im actually going there. first time going oversea and its korea :) sooooooo happy, insyaAllah. 
not going for fun obviously, it was another uni's team and i will be joining them to seoul and busan for some hygiene conference, will do some assignments on waste and tour around. and already extend my internship period so that i wont miss out any day. 

hence, i am not able to join any college program tho, sorry to whoever read this and turns out you're an ex-mtm haahahaha selalu macam ni, ada je sebab tak dapat pergi kem. maafla, peluang ni tak datang selalu. 

this post is literally takde hala tuju, ak taip je apa yang terlintas. soooooo yeahhhh. bye

till next time,
lots of love

tikayap :)


Friday, 17 March 2017

Life update

Assalamualaikum everyone :)

yes, after so long. susahnya nak cari masa untuk sit down and update. ada je masa but most of it spend untuk tido.rehat.tido.rehat.

i am now in my 6th sem, which means tinggal 2 sem je lagi for my degree. cepat gila masa berlalu and while im blogging this, im already in my 5th week of this semester. ntah2 after few more post and im already graduate. cepat gilosss

this semester is not as serabut as last semester. since we have no 'tough' subject, ada je subject susah tapi tak ambil semua sekali macam sebelum ni. as final year is approaching, everyone is talking and preparing for the final year project, and aku still blur tak nak buat ape sengsorang kat sini. memang la awal lagi tapi classmates ada yang dah tahu hala tuju hahaha. was actually in a SLUMP earlier this semester. refuse to come back to college, kena chicken pox, spent another week at home and balik ke UPM dengan hati yang hiba sayu sedih dan verb yang seangkatan dengannya hahaha. my first week of class memang totally macam tak datang kelas pun, so lost and tak ready nak masuk sem ni. plus lecturer yang tak henti2 ingatkan pasal supervisor and tajuk fyp. omg stressnya. but then after 1-2 weeks, managed to settle down slowly dan terima kenyataan dengan hati yang masih ada sisa luka hahahaa drama gila. but betulla, sekarang pun bila ingat balik rasa macam nk hempuk badan kat dinding sebab tak ambik this fyp thing seriously masa end of 5th sem. 

at the same time, i have a dinner event to manage (on protocol) right after sampai kolej, terus attend meeting and totally lost (ni pun salah satu sebab refuse nak balik hahah).was actually tak ambik tahu on anything and balik2 kolej je ...... *gedebuk* start balik dari awal hahaha and the dinner was 2 weeks away i think masa tu . practised every night dan diselang-selikan dengan reports and everything. hm okay lagi kot nak compare dengan sem lepas sbb ada sekali tu ak ada few meetings on malam yang sama. and terpaksa spend max 40 minit je utk setiap meeting and minta diri untuk buat next thing hahaha. but alhamdulillah, dinner went well even breakdown gak beberapa kali heee

im not blabbing bout this to tell whoever reading this that im such a busy girl, have lots of things to do and nak show off yang im active ke pape. 

its actually shows that humans are capable to do and manage few things at once. ak takde la perfect 100% can manage everything well, there are still lacking here and there since aku suka buat tak tahu on certain things and also PROCRASTINATE (paling pro tang ni). tapi if we push ourselves hard enough, its possible guys. nak tak nak je. 

let me tell you this. on the weeks that i am literally busy, i have no free night time to do my classwork, read journals (which i should start already) and arrange my notes. BUT i tend to appreciates the time between 1am-3am to have them all done and of course catching up on things that i've been missing out throughout the week. pagi memang ngantuk la tapi kalau niat kau nak fokus, everything is possible k.

on days that i dont have any activities (events and meetings) ---bersyukur gila hahaha---, i literally spend 80% of night time on phone (twitter and instagram) and laptop (movies, dramas and youtube). sedangkan aku boleh buat classworks , study smua waktu tu but i dont. tipula x buat langsung kan but most of the time, serius tak tipu ak bazir masa. nak kata rehat, in between kelas aku nap, ptg aku tido hahhaha. so renung-renungkan lah pembahagian masa diri sendiri ye. 

anddd ak tak cakap pun tau orang lain bazir masa ke ape ke. it is just my two cents and perkongsian tentang hidup ak k k k . 

eh dah terpanjang la pulak post ni, nak update life je konon haha. will put few pictures on the dinner last week. alhamdulillah dapat Anugerah Tokoh Harapan. tahun lepas tak dapat, tahun ni dapat hehehe agak2 tahun depan layak tak untuk kategori lain ? *k blh update resume* hahahaha

missing aman here 



 TEAM PROTOKOL
barisan TOP MTM sesi 16/17
ada lipstick dalam poket jubah haha 
takde lansung gambar proper dengan piala haha

dua tahun dalam protokol, last year jadi floor manager, tahun ni ketua protokol. semoga pembelajaran ni kekal sehingga ke hujung. terima kasih semua :)

till next time.

lots of love,

tika yap :)




Thursday, 17 November 2016

assessments in KL Tower

Assalamualaikum ,

so on this semester, ktrg kena cari tempat untuk buat few assessments for our assignments, and usually we would prefer buat kat any kilang nearby. turns out that out of almost 15 company yang ktrg call semua reject our offer ahahaha. 

so after few contacts and stuffs, this one place agreed to have us doing assessment at their place. tp awal2 xtau pun alamat tempat ni and what is their production so bila dia dh bagi nama tempat apa semua, it turns out to be alamat Atmosphere 360 at KL Tower. yes, restoran berputar tuuu

the first day we went there, ingtkn boleh naik the visitor's lift pastu enjoy the moment inside the lift la ape laa, rupanyaaa we were not allowed for it unless kita bayar hahah . so dapat je naik but through KITCHEN'S LIFT hahaha . and fyi, the assessment is done in the kitchen hehe bukan dkat restoran tmpat org makan k.

we went up for almost 4 times on the 2nd day sbb nak ambik reading on setiap 2 jam, trust me . AKU DAH TAK NAK NAIK DAH KALAU BOLEH . pening giler beb . bila ktrg turun je , we need to straight away pegi ke next point which is dekat kitchen bawah so bila ak pegang alat and nak stabilize-kan dia ak xblh gerak , i need to stand still for about 1 minute , and ak rasa sekeliling ak yg bgerak sumpah pening hahah

but the view is nice laa , once in a lifetime for couples nak lunch or dinner yg romantik yeah sesuai la kot . but its really pricey tho, strictly recommended to only working people k. and if u jenis yang tak suka pusing2 and cepat pening, NOT recommended to go here. sbb nti lepas dah makan buffet mahal2 muntah semua keluar hahaha bazir je . nak comment on food tak boleh la pulak, hanya mampu ambik reading smbil tgk drg masak je hahaha . tp mmg nampak sedap hahaha . 

we were there for about a month la kot. but 2-3 days je seminggu . UPM to KL is a trouble you knw, klu no traffic jam 30 minutes blh smpi, cuba kena wktu peak hour nak balik dr sana aiyoooo sejam lebih kot. tapi doa-doakan la the presentation will goes well, cuak giler k hahaha

k dh mati idea nk tulis



gmbr angle atas sgt sbb nk tgkp gmbr ventilation dia hahaha


view tht u cn get from up there . malam laaaaagi cantik :)


till next time.

lots of love,
tikayap :)



Tuesday, 8 November 2016

unsure of myself

sometimes aku rasa aku ada inner conflict yang pelik. CONTOH: bila aku rasa terlalu confident dengan diri sendiri utk buat something, it will end up with outcome yang tak seperti aku harapkan, yela sbb bila aku totally confident in something aku akan buat sungguh2, BUT then, bila aku main hentam kromo and tak letak 100% effort, it turns out to be something good. ko nak ape sebenarnye ha atika yap ?

so topik sekarang ni is aku jadi was-was untuk terlalu yakin sobs.

i tend to lead bila aku rasa apa yang aku fikir betul, so bila orang sekeliling aku tak betulkan/tegur apa yang aku salah, so i will lead people to the wrong way. scary beb. because i already did something wrong recently :(

i am sooooo scared that these kind of feeling akan buat self-esteem aku makin rendah . how how how?

i did a personality test which categorised us in groups of colors few months ago , and i am in the 'orange' group. it turns out to match my personality real well. "selalu buat tindakan dahulu, dan baru fikir akibatnya" yes, thats me. x pernah nak fikir panjang. hmm tgk la sekarang apa jadi. this mixed feeling is soooo bad sighh.

disebabkan tak pasti dengan diri sendiri. i become unsure of the future me. (future=hala tuju nak buat fyp apa, nak masuk bidang apa) , i know these kind of thing takes time tapiii tak boleh pandang remeh kot.

bahaya ni bila self-esteem makin down hahahahah

k random rants tamat kat sini

praying real hard supaya this sem habis cepat :(

lots of love,
utk diri sendiri daripada diri sendiri


Wednesday, 24 August 2016

days in Kuching (pt.2)

Assalamualaikum,

[PICTURESALERT] : This post will include a lot of pictures, super banyak k . keep scrolling if you're interested yeay

so this time, this post will be specifically about a place that i recently went.

Kampung Budaya Sarawak



in previous post, i did mention about this place and tak jadi masuk pun masa first time pergi sbb mahal sgt (for a student) . few days later, kami dpt tahu klu org Sarawak tlg belikan blh dapat murah HAHAHA . and so we went . details is in my previous post ---> Internship days in Kuching(pt.1)

opening time : 9.00 am - 5.00pm
entrance fees : Sarawak-ian : RM 20++ (adult)
                     Non-Sarawak : RM 60 (adult)
                     Unimas Student : RM 15.90

dalam cultural village ni, it has total of 20 stops includes different cultural houses, and few huts. i will share each stops with the names too (tapi cam tak cukup 20 je) hahaha we did skip one sbb lupaaaaaa .

and before the pictures fill the spaces below, nak bgtau yg everyday dia ada 2 session of cultural performance : 12.00 pm and 4.00 pm . dalam tu kalau kita betul2 go through each stops , dekat 2 jam gak ahh . haritu ktrg masuk pkul 12.20 , habis round dalam pukul 2.30 ptg . pastu tunggu performance so semua habis dalam pukul 5.00 ptg. surau dia sumpah selesa tak tipu, cafe pun ada . hehehe

k dh habis bebel , boleh mula tgk tempat :)



from right : Theatre, Restaurant Budaya . surau dia kat bawah restoran tu hehe


Chinese Farm House





Rumah Melayu





in each houses , dia akan ada few staffs yang jaga , and they will dress accordingly to which suku kaum yang dia jaga . diorang akan buat kuih tradisional and jual kat visitors yang dtg . this one, akak tu buat bahulu  


Melanau Tall House




tangga dia masyaAllah, sumpah gayat tak tipu

aku pun tak fham knp kaki ak mcm tu ? hahahaha twisted

Sago Processing Hut


ingatkan dia nak demo, tapi takde pun time tu . dia jual jeeee . gambar dekat takde sbb lupa nak snap hahaha



stesen canting batik ni, opposite the tall house, im not sure if you can try out urself tapi souvenirs dijual, and i saw few tie dye clothes too

Orang Ulu Longhouse





Penan Hut




 Penan Hut ni dulu tempat2 lelaki yang berjaga kalau2 ada musuh datang, drg akan palu gong to alert others if ada outsiders dtg

Iban Longhouse 







Theatre

so this is the theatre, where the cultural performances take place. 












in total , there were about 6 (maybe?, lupaaaaa) performances. includes Ngajat, Melanau, Zapin Melayu and also joget . There are 2 more names yang ak tak dapat nak jot down sbb the narrator speaks too fast.  


Besides those, ada lgi few stops yang i didnt manage to snap ..... sebab tak sangka nak blog se-detail mcm ni . so i wiill just list down the other stops hehe

-Chinese Pavillion
-Dewan Lagenda
-Persada Alam
-Bidayuh Longhouse
-Rainforest Stage
-Swordmaking Foundary
-Top-Spinning Arena ( boleh cuba main if im not mistaken)
-Pottery Kiln

actually tempat ni mengelilingi tasik, so there are few lake pavillions and resting hut for visitors to stop by and rest. trust me, after few stops, you will need the rest place :)

but of course, bukan rumah local people kat Sarawak sekarang semua mcm rumah kat atas tu (in case ada yang tertanya-tanya kan?) its 2016 people. semua dah maju. borneo people lives like normal KL people too okayyyyyyyy ? (everything kat hujung jari, pls read and if berkemampuan, explore sendiri)

setiap kali org cakap pasal Sarawak mesti org sebut pasal ulat sagu jugak kan ? and guess what? bila sembang dengan staff, even diorang pun tak makan . hahahaha ada certain people je yang really can eat that ulat and its not their routine food.

so yeah, do come and visit this place if you had a chance too. serius tak rugi, tak langsung :)

BTW, i am so sorry if the angle of my pictures are not good enough utk korang bayangkan interior rumah2 tu huhuhuhu tak cukup expert lg ambik gmbar utk blog hahah

was thinking to blog on pt.3 for places to eat in Kuching. should i ? 



till next time.


lots of love,
tika yap